4 gode råd til din tidsplan

Når du som Selvbygger går i gang med en ombygning, renovering eller et nybyggeri er der flere fokuspunkter der skal være styr på. Her er tidsplanen én af de væsentlige redskaber for at komme godt i mål med dit Selvbyggerprojekt.

Udgivet 17. juni 2021
| Selvbyggerplus

#1. Saml holdet – undgå misforståelser!

Når et byggeprojekt skal udføres er der mange aktører inde over projektet. Du skal som Selvbygger have styr på VVS-manden, elektrikeren, tømreren, mureren og sikkert mange flere. Håndværkere har ofte travlt med flere projekter og derfor har de behov for at planlægge deres tid nøje. Ved at udarbejde en tidsplan i Selvbygger+ har du mulighed for at dele den til alle aktører i projektet – lige fra din onkel der kommer og hjælper i weekenden til dine håndværkere. Du får herved et større fokus hos dine håndværkere – for så er det muligt for dem at planlægge, hvornår de skal møde op hos dig og du undgår for mange forstyrrelser og misforståelser.

For at sikre, at din tidsplan bliver så korrekt som muligt og de rigtige faggrupper kommer ind på de rigtige tidspunkter er det en god idé at tage dine håndværkere med på råd i koordineringen af tidsplanen. Det kan du f.eks. gøre ved at afholde et byggemøde hvor I gennemgår hele projektet. Du har herefter mulighed for at sammensætte tidsplanen ud fra deres inputs og udsende den via platformen Selvbygger+.

#2. Vær realistisk – undgå byggesjusk!

Vær realistisk når du udarbejder din tidsplan – det gavner ikke dit projekt at presse håndværkerne unødvendigt. Det giver tværtimod risiko for byggesjusk fordi håndværkerene prøver at nå tidsplanen og så nedprioriteres kvaliteten ofte.

Når du som Selvbygger også har mange opgaver undervejs i byggeprojektet, er det også vigtigt, at du prioriterer tid til familien i tidsplanen – det kan være friweekender hvor du ikke er afhængig af at være klar med en opgave til håndværkerne kommer om mandagen. Her er det specielt vigtigt at du giver dig selv en realistisk tidsplan.

Vær samtidig tålmodig hvis tidsplanen ikke følges helt nøje. Det er meget normalt og det vil måske medføre en mindre forsinkelse. Her er det vigtigt, at du som Selvbygger opdaterer tidsplanen løbende, så alle aktører har mulighed for at ændre deres interne planlægning.

#3. Rom blev ikke bygget på en dag – Tørretider!

Flere arbejdsprocesser i et byggeprojekt kræver tørretid og akklimatisering. Det er lige fra betongulve til trægulve og lofter mv.

Planlæg omhyggeligt dette ind i tidsplanen, så du modtager materialerne tidsnok. Alt for ofte slækkes der på dette område og det giver nogle uhensigtsmæssige udfordringer når tømreren starter på et trægulv der ikke er akklimatiseret og der derefter opstår diskussioner om skyld ved skader.

#4. Ved ændringer i arbejdet – aftal tid!

Der vil sikkert opstå ændringer undervejs i dit byggeprojekt. Ændringer i projektet vedrører ofte flere aktører i projektet. Det er derfor vigtigt at du koordinerer ændringen hele vejen rundt hos håndværkerne. Samtidigt opdaterer du tidsplanen og undgår på den måde, at tidsplanen begynder at køre skævt.

Normalt siges der i byggebranchen, at du laver en tidsplan for at lave den om. Ja – det lyder underligt. Hvorfor skal du lave en tidsplan hvis den alligevel skal laves om? Dog vil du opleve at den løbende koordinering af tidsplanen giver en ro til projektet.

Den ro kan du bruge til at koncentrere dig om dit eget selvbyggerarbejde og samtidigt have mere tid til familien som også er en stor del for at komme godt igennem et selvbyggerprojekt 🙂